Ga toch fietsen!

Blog Piekeren U WIse

Herken jij dat ook bij jezelf? Al vijf lijstjes gemaakt, alles en iedereen lijkt je tegen te werken, alles kost meer energie dan normaal en je lijkt maar geen rust te kunnen krijgen? Dan zit je waarschijnlijk te veel in je hoofd en heb je last van ‘brainstorm’! Oftewel piekeren.

Als je vaak overmatig en ingespannen denkt, ben je wellicht een piekeraar. Een piekeraar denkt voortdurend over alles na, het verleden, de toekomst, zichzelf, anderen of wat dan ook. Tijdens het piekeren komen herhaaldelijk dezelfde gedachten terug, je lijkt rond te draaien in een vicieuze cirkel.

Geen controle

Bij piekeren lijkt het alsof je geen controle over je gedachten hebt. Het kan je volledig uitputten en vaak heb je ook nog niet eens in de gaten waar de vermoeidheid vandaan komt. Het is frustrerend, vermoeiend en volgens mij levert het je heel weinig op in positieve zin.

Piekerredenen

Piekeren ontstaat vaak vanuit een trigger. Het voelt niet fijn, je kunt er niet precies de vinger opleggen of je hebt niet 1-2-3 een oplossing. Mogelijke oorzaken van het piekeren kunnen zijn: zorgen over je werk, je kinderen, je relatie, het leven in het algemeen, langdurige stress, perfectionistisch willen zijn. Maar ook erfelijkheid, vervelende ervaringen (uit de jeugd) of medicijngebruik.
Mensen die hoog gevoelig zijn, ‘control freaks’ of mensen die werk gerelateerd veel ‘in hun hoofd zitten’, hebben over het algemeen meer kans om te piekeren dan bijvoorbeeld mensen die veel bewegen of tijdens hun werk veel automatisch handwerk verrichten.
Hoog gevoelige mensen willen het vaak ‘goed’ doen, mensen die controle willen hebben willen graag dat het op hun manier gebeurt en als je al gewend bent om veel vanuit je hoofd te werken kan dit doorschieten naar té veel denken / piekeren.

Piekersymptomen

Piekeren beïnvloedt bewust en/of onbewust je emoties en je lichaam. Na verloop van tijd voel je je gestrest en kun je klachten krijgen op mentaal, emotioneel en lichamelijk niveau.
Symptomen van piekeren zijn:

  • Mentaal
    Concentratieproblemen, bezwaard voelen, schuldgevoelens, angst, depressie, moeilijker kunnen relativeren.
  • Emotioneel
    Verdriet, machteloosheid, schuld, onzekerheid, angst. Dit kan leiden tot een depressie.
  • Lichamelijk
    Hoofdpijn, buikpijn, slapeloosheid, misselijkheid, oververmoeidheid, spanning in nek/schouders, slecht eten.
    Heb je deze symptomen, dan wordt het tijd om het anders aan te pakken!

Tips

Loop je regelmatig vast met je gedachten? Probeer dan deze tips eens!

  • Word je bewust van je eigen gedachten
    Dit is vaak nog niet zo makkelijk. Een mindmap kan helpen: zet je vraag in het midden van het papier en schrijf alle gedachten op die bij je opkomen.
  • Zoek afleiding
    Ga iets doen dat je leuk vindt, bijvoorbeeld wandelen, naar de sauna, sporten, massage of een boek lezen.
  • Mediteer
    Maak je hoofd leeg door meditatie, al zal dit juist lastig zijn als je zo druk in je hoofd bent.
  • Bekijk je probleem/vraagstuk eens van een afstand
    Probeer naar jezelf te kijken als buitenstaander. Als je je problemen in een breder perspectief kunt zetten, verandert daarmee vaak ook de zwaarte en relativeer je gemakkelijker.
  • Schrijf alle gedachten van je af
    Op deze manier dwing je jezelf om je gedachten te ordenen.
  • Praat erover met anderen
    Vertel anderen die graag naar je luisteren waar je allemaal over denkt. Familie, vrienden of juist een coach.
  • Luister goed naar je gevoel
    Daar ligt vaak het antwoord, i.p.v. in je hoofd.
  • Word je eens heel bewust van je voeten
    Ga stevig op de grond staan en voel je voeten. Maar ook je sokken en je schoeisel. Doe daarna je schoenen en sokken uit en sta heel bewust met je blote voeten op de grond. Of maak een wandeling en voel dan bij elke stap heel bewust je voeten.
  • Ga bewegen
    Door te bewegen verplaats je de energie die veelal in je hoofd zit bij het piekeren naar de rest van je lichaam. Laat je energie goed stromen.

Al deze anti-piekertips hebben hetzelfde doel, nl. de vicieuze cirkel van je gedachtestroom doorbreken. Je kunt m.b.v. externe prikkels je piekergedachten als het ware afleiden en je richten op nieuwe prikkels en nieuwe gedachten.

Uitzoeken oorzaak

Blijf je malen en kom je er niet uit. Zoek dan uit wat de oorzaak van het gepieker is. Vaak spelen er allerlei (onbewuste) gedachten en angsten die de oorzaak zijn van dat je moeilijk bij jezelf kan blijven en gaat piekeren.

Of ga gewoon lekker fietsen en laat de wind door je hoofd gaan!
Geniet ze!