Je onschatbare waarde!

Het is bijna onze tweede natuur geworden: je richten op anderen en wat zij nodig hebben. Door je eerst te richten op jezelf, ben je echter veel waardevoller voor je omgeving!

Focus op de ander

Als je (hoog)gevoelig bent, ben je vaak gericht op de ander en op wat de ander nodig heeft. Het is een soort tweede natuur van je geworden. Je voelt de ander zo goed aan, dat je soms niet meer weet welke emoties en gevoelens van jou of de ander zijn.

Omdat je vaak niet beter weet, ben je je hier niet altijd van bewust. Eigenlijk ben je zo lang dat je jezelf kent met dit proces bezig; je richten op de ander en voelen wat de ander nodig heeft. Ga maar eens na hoe vaak je hier (on)bewust mee bezig bent op een dag.

Effect van focussen op de ander

Wat gebeurt er als je zo op de ander gericht bent en minder bewust bent wat je zélf nodig hebt? Dan raak je meer en meer vervreemd van jezelf en weet je eigenlijk niet meer zo goed wie je bent. Zonder aanwijsbare reden voel je je (op den duur) moe, lusteloos en emotioneel. Het is meer een opeenstapeling van van alles en je voelt je nauwelijks waardevol.

Je waardevol voelen

‘Je waardevol voelen’ heeft alles te maken met in verbinding zijn met jezelf, en meer en meer jezelf zijn en laten zien. Laten zien wie je ècht bent, dus zonder onderdrukking van je gedachten, gevoelens en emoties. Hoe krachtiger je in verbinding bent met jezelf, des te krachtiger jouw omgeving mee resoneert met deze energie. Je omgeving komt ook in verbinding en dat allemaal dankzij jou!

In verbinding komen

Soms voel je niet precies wat je graag wilt of ga je gewoon door met de waan van de dag. Terwijl je lichaam juist behoefte heeft aan erkenning van bepaalde gevoelens of emoties.

Het kan zijn dat je dan niet helemaal in verbinding met jezelf bent. Zorg dan dat je eerst weer helemaal in verbinding met jezelf komt. Dit doe je door je voeten op de grond te zetten, je te focussen op je buikademhaling en te voelen hoe je lichaam op dat moment aanvoelt. Kijk zonder oordeel of alle gevoelens, gedachten en emoties er op dat moment mogen zijn. Je zult rust ervaren als je weer in verbinding bent.

Je eigen ruimte innemen

Als je voelt dat je weer in verbinding bent met jezelf, is het makkelijker om je eigen ruimte innemen. Maar hoe doe je dat?

  • Let goed op je ademhaling en adem bewust.
  • Neem de tijd om contact met jouw gevoelens te maken en geef ze de ruimte om er te mogen zijn (probeer ze niet te veel te analyseren of begrijpen).
  • Benoem wat je voelt.
  • Zeg nee als je iets niet wilt.
  • Wees je bewust of je focus bij jezelf of bij de ander ligt.
  • Gun jezelf fouten te maken.
  • Voel waar je behoefte aan hebt en geef daar uiting aan.
  • Verplaats je aandacht van de buitenwereld naar jouw binnenste.
  • Doe dingen die goed voelen en doe ze niet als ze niet goed voelen.

Ik ben van waarde!

Als je in verbinding bent en je eigen ruimte inneemt, voel dan eens wat deze energie met je doet! Ervaar wat een kracht je hebt en wat deze energie met jouw omgeving doet.
Je zult meer voor jezelf opkomen, niet over je heen laten lopen, aangeven wat jij zelf wilt, je aandacht richten op jezelf, gaan voor je eigen geluk en trots zijn op wie je bent.  Een heel andere energie dan bijvoorbeeld twijfelen aan jezelf.

Zeg maar eens hardop tegen jezelf: “Ik ben waardevol”. Wat een mooie mantra is dat!

Wat is jouw waarde?

Met voor de meeste mensen de vakantie in het vooruitzicht, is het een mooi moment om eens stil te staan bij jouw waarde. Hoe waardevol voel jij je? En voel je van welke onschatbare waarde jij bent voor jouw omgeving? Ik weet zeker dat dat veel waardevoller is dan jij in eerste instantie dacht!

Fijne vakantie!