Je plek innemen

Je plek innemen

Het klinkt zo makkelijk. Overal waar je bent, jouw plek innemen. Maar lukt het jou overal?

Misschien ben je je er heel erg bewust van; dat je jezelf vaak niet helemaal op je gemak voelt, dat er ‘iets’ niet lijkt te kloppen, dat je werk niet helemaal bij je past, doe je je anders voor dan je je op dat moment voelt, etc. Dan kan het goed zijn dat je nog niet helemaal je plek hebt ingenomen.

14 Signalen

Hieronder staan 14 signalen die je hebt als je wellicht nog niet volledig je plek hebt ingenomen.

 1. Je bent moe en hebt weinig energie, slaapproblemen of nachtmerries.
 2. Je voelt je niet vervuld, er is een onbestemd verlangen.
 3. Je voelt je doelloos en inspiratieloos.
 4. Je hebt het gevoel het leven van een ander te leven: je past je steeds aan, weet niet goed wie je bent en wat je wilt.
 5. Je hebt het gevoel dat je steeds in cirkels ronddraait.
 6. Je hebt nergens zin in en dingen boeien je steeds minder.
 7. Je kunt niet wachten tot de werkdag voorbij is.
 8. Het lijkt wel of iedereen gelukkig is en jij niet.
 9. Je lichaam voelt niet kloppend bij jou als persoon.
 10. Je omgeving reageert anders op jou dan je zou willen.
 11. Je hebt stemmingswisselingen, voelt je onrustig, hypergevoelig, snel overprikkeld, angstig, gestrest, snel geïrriteerd of boos.
 12. Je bent jaloers op mensen waar alles goed bij lijkt te gaan.
 13. Je voelt je eenzaam, gaat steeds vaker spelletjes doen op je telefoon, tv kijken of je op andere manier ‘afsluiten’ van de buitenwereld.
 14. Je hebt het gevoel dat je nooit goed genoeg bent, hoe hard je ook werkt.

Ik kan me voorstellen dat als je bovenstaande signalen leest, ze nog vaag op je over komen. Dat is ook niet gek, want niét je plek innemen geeft veel vage, heel uiteenlopende klachten.
Het verschil met wél je plek innemen is groot. Want als je helemaal je plek hebt ingenomen, klopt alles! Dan voel je verbinding. Met jezelf en met je omgeving. Alles sluit nauw op elkaar aan. Je bent aan het zijn.

Hoe neem je je plek in?

Op alle levensgebieden je plek innemen, start mijn inziens met je basisplek innemen. Jouw plek in het systeem waar je geboren bent. Het hoeveelste kind ben jij? En dat bedoel ik energetisch gezien. Dat kan dus anders zijn dan fysiek gezien. Misschien zijn er bijvoorbeeld bewuste of onbewuste miskramen, overleden kinderen en/of tweelingen.

Hoeveel zielen zijn er in jouw systeem? Zo kom je er achter.

 • Maak een briefje met jouw voornaam en (meisjes)achternaam en houd dit briefje vast.
 • Zet twee voeten op grond en ga met je aandacht naar je buikademhaling.
 • Als je je volledig ontspannen voelt, zeg je tegen jezelf: ”Ik ben …” (je noemt je volledige naam).
 • Hierna stel jezelf de vraag: “Het hoeveelste kind ben ik in mijn systeem?”
 • Misschien voel je iets of komt er een cijfer bij je op. Nogmaals, dit hoeft niet hetzelfde getal te zijn als dat er fysieke kinderen zijn.
 • Voel je niks en komt er niks bij je op, dan kun je plek voor plek voelen. Zet je voeten op de grond, ga naar je buikademhaling, noem je naam en stel jezelf dan de vraag: “Ben ik het eerste kind in dit systeem?” Ga eventueel door met het tweede kind en zo verder (“Ben ik het tweede / derde… etc. kind in dit systeem?”), totdat je voelt dat dit JOUW plek is.
 • Vertrouw op wat erin je opkomt en wat op dat moment goed voelt. Noem hierna een paar keer hardop: ”Ik ben het … kind in dit systeem”. Voel wat dit met je doet.

Kun je je voorstellen wat voor positiefs het je allemaal brengt als je VOL-LE-DIG je plek hebt ingenomen? Dit is GROOTS!
Het gaat over connectie, verbinding, liefde en zijn.

Veel geluk!

Vind je het moeilijk om jouw plek precies te voelen en/of ervaar je weerstand om écht jouw plek hier op aarde in te nemen, kom dan naar de training Jouw Plek innemen. Hier gaan we samen kijken wat jouw plek is en wat er eventueel nog in de weg staat om volledig je plek in te nemen.