Let it go!

Loslaten blog U WIse

Loslaten is misschien wel één van de lastigste dingen om te doen. Er is een reden dat de dingen gebeurd zijn zoals ze gebeurd zijn, daar geloof ik in. Maar vervolgens ben je er op een bepaald moment helemaal klaar mee en wil je ervan af. Je wil het gaan loslaten, maar hoe doe je dat?

Ik kan me nog heel goed herinneren dat ik na het verbreken van een relatie maar bleef malen over wat er allemaal gebeurd was. Iemand zei tegen mij: “Probeer hem los te laten”. Eén simpele zin, maar ik ben weken bezig geweest met hoe dat dan moest. Het voordeel hiervan was wel dat ik niet meer zo met hem bezig was, maar meer met ‘hoe los te laten’!

(Be)grip krijgen

Ik vind het lastig om aan te geven hoe je loslaat, want er is vast niet één manier. En soms wil je iemand loslaten, soms een diepgaande emotionele lading of soms pijn.
Volgens mij komt loslaten op het volgende neer.

  • Word je bewust van hetgeen je precies los wil laten.
  • Accepteer wat je los wilt laten, het is zoals het is.
  • Word dankbaar voor wat het je heeft gebracht (je zult merken dat je focus hierdoor verandert). Je hoeft niet per se dankbaar te zijn voor de gebeurtenis, want dat kan heel pijnlijk zijn.
  • Realiseer je dat de hele gebeurtenis en alle bijbehorende emoties van jou zijn. Je neemt hiermee de verantwoordelijkheid voor jouw stuk.
  • Onderzoek wat het je allemaal kan brengen, of wat de reden is dat het precies nu op dit moment op jouw pad komt.
  • Hierdoor ontstaat er wellicht begrip, waardoor het loslaten makkelijker wordt.

Jouw focus

Als je al het bovenstaande hebt geprobeerd en het nog niet (echt) werkt, kan je ook eens onderzoeken waar je je focus wél graag op wil richten. Als je je richt op iets leuks / positiefs, kan het zo maar eens zijn dat het loslaten vanzelf gebeurt!

Veel succes!