Ruimte en Stilte

Waar ik de afgelopen tijd veel mee bezig was, is ruimte en stilte. Ruimte en stilte creëren voor mezelf in tijd, maar ook in het alleen zijn (in de dubbele betekenis van het woord: alléén zijn en alleen zíjn).

Op het moment dat ik de ruimte voor mezelf creëer, zet ik mijn voeten op de grond en ga ik met mijn aandacht naar mijn lichaam. Ik maak als het ware een soort bodyscan. Wat voel ik en waar voel ik dat? Het voelen is gericht op fysieke sensaties, maar ook op gevoelens en emoties.

Alle sensaties geef ik de ruimte. Dit doe ik door er rustig naar toe te ademen, waardoor uiteindelijk de sensatie rustiger wordt of verdwijnt. Soms visualiseer ik dat er veel ruimte om mij heen is. Hierdoor ervaar ik deze ruimte heel bewust.

Maar wat is eigenlijk het belang van ruimte en stilte creëren?

  • Ik begin met wat het belang van ruimte voor mij niet is. Het is niet per se mijn doel dat alle sensaties rustiger worden of zelfs verdwijnen. Vaak is dat wel een heel fijn neveneffect!
  • Ik zie het meer als dat mijn lichaam mij iets wil vertellen en niet zonder reden. Mijn lichaam wil aangeven dat er ergens een disbalans is of iets aandacht nodig heeft.
  • Ik geloof erin dat de manier en het moment waarop deze communicatie verloopt altijd precies klopt. Het is aan mij om uit te zoeken, te voelen en te ervaren wat mijn lichaam mij probeert te vertellen.

Uiteindelijk gaat het er volgens mij om dat de energie weer kan stromen. Door ruimte en stilte te creëren, ontstaat er ruimte en aandacht voor wat op dat moment nodig is. Dit is zijn!